Om Spinnerigården

Ullpledd fra Spinnerigården er et resultat fra mange års erfaring. Gården har lang tradisjon med spinning og ullsortering.

På gården er spinneriet Norsk Kunstvevgarn AS, som ble startet i 1950 av Lilly og Per Hoelfeldt Lund, som ønsket å spinne kvalitetsgarn av spelsauullen. Her på Arnevik Gård holdt vi på den tiden en førsteklasses flokk avlsdyr og deltok aktivt for å bedre rasens ullkvalitet og å øke spelsauens popularitet. Lily vevet både pledd og møbelstoffer her på den tiden og satte i gang en virksomhet for dette på stedet. Spelsauen er vår opprinnelige sauerase tilbake til vikingtiden. Dekkullen er lang og blank og beskytter mot vær og vind, mens den finfibrete bunnullen holder sauen varm. Spelsauullen varierer fra sau til sau. Lang, blank ull egner seg til billedvev og sterke brukstekstiler, mens finfibret, mykere ull med mye bunnull passer til strikking og veving av plagg og pledd. For dette håndsorterer vi ullen fra hver sau og utnytter de mulighetene hver fell gir.  Våre garnkvaltiter ble utarbeidet i nært samarbeid med Statens Lærerhøyskole i Forming, Husfliden og våre fremste tekstilkunstnere. I dag produserer vi fortsatt disse kvalitetene i vårt spinneri på gården.

Spinnerigården AS ble etablert som et separat firma i 1998 for å ta oppigjen veving av pledd. Spesielt i naturfargene fra hvite, grå og brune sauer. De mange flotte nyansene i den grå- og brune ullen var ikke særlig høyt verdsatt i markedet. Dette ble vårt hoved fokus; vi ønsket at denne ullen som var av god kvalitet skulle bli til gode varme pledd.  Med kunnskap om maskiner, og erfaring med spinning fra Norsk Kunstvevgarn,  bygget vi opp et spinneri i Litauen, kjøpte inn norsk ull og satte i gang en produksjon av pledd i samarbeid med Silkeborg Uld.  Ullens hvite, grå og brune nyanse blir sortert hver for seg, og danner utgangspunktet for våre pledds klassiske mønstre. Fordi ullen ikke går gjennom en farge-prosess, beholder den mer av sin naturlige mykhet og glans.

Når vi en stund hadde holdt på med kun naturfargede pledd, etterspurte mange av våre kunder pledd i både farger og andre kvaliteter. Det ble naturlig å utvide vår produksjon med både alpakka- og merinoprodukter. Til dette trengte vi gode samarbeidspartnere. Våre merinopledd er laget av den beste NewZealands ull, som gir et mykere alternativ som mange ønsker. I denne kvaliteten har vi mulighet til å benytte tynnere tråd og lage flere presise delikate mønstre, gode kanter og frynser disse veves i Litauen. For våre Alpakkaprodukter har vi gode samarbeidspartnere i Peru. Garnet produseres på spinneriene til Michell group, som er kvalitets ledende på alpakka i Peru. De har bidratt til å heve kvaliteten på alpakkafiberen, slik at den har blit mer populær på verdensmarkedet. Med dette har det blitt mer rift om den god alpakka ullen, slik at både profesjonelle farmer og små familebruk med 5-6 dyr, får en mer rettferdig pris for ullen enn tidligere.  

Vi har et absolutt kriterie for våre produkter at de er av 100% ren, ny ull. Vi legger mye arbeid i å gi våre kunder best mulig ull. Vi er en liten familiebedrift som ønsker å legge brandingen i god ull, og ikke i markedsføring og fordyrende forhandlerledd.

Gjennom Spinnerigården AS, som er av mer kommersiell karakter, ønsker vi å skape en aktivitet som er med på å videreføre driften i spinneriet på gåren i den ånd det ble bygget. 

Hilsen

Eva og Per Christian Hoelfeldt Lund